keyboard_arrow_up
Harry Mulisch
 23 maart 2011 2 min. leestijd
video_library
(foto: Hans van Dijk / Anefo)
Harry Kurt Victor Mulisch werd in Haarlem geboren op 21 juli 1927 en stief op 30 oktober 2010 in Amsterdam aan de gevolgen van kanker. Hij staat bekend als Nederlands schrijver en wordt gerekend tot "de drie grote na-oorlogse literatuurschrijvers", hoewel hij zichzelf in de rijtje (Hugo Claus en Gerard Reve) niet zo thuis voelde. Onder de vele prijzen die Mulisch kreeg waren de waaronder de Prijs der Nederlandse Letteren en de P.C. Hooft-prijs, beide voor zijn gehele oeuve.


Bibliografie (bloemlezing):
  • 1952 archibald strohalm
  • 1954 De diamant
  • 1956 Het zwarte licht
  • 1959 Het stenen bruidsbed
  • 1961 Voer voor psychologen, autobiografisch
  • 1962 De zaak 40/61, verslag rechtszaak Adolf Eichmann
  • 1975 Twee vrouwen
  • 1982 De aanslag
  • 1985 Hoogste tijd
  • 1987 De pupil
  • 1988 De elementen
  • 1992 De ontdekking van de hemel
  • 1998 De procedure
  • 2001 Siegfried

Manifesten

Manifesten (38 filosofische gedachten over het schrijven van literatuur) werd voor het eerst gepubliceerd in het septembernummer van het tijdschift Podium 58 waarvan Harry Mulisch op dat moment hoofdredacteur was. Op 30 augustus 1958 werd er onder toezicht en medewerking van Mulisch een boekje van gedrukt in een zeer beperkte en gesigneerde oplage van 250 stuks. In 1961 werd de tekst opgenomen in het boek Voer voor Psychologen.
  • Het schrijven bepreekt niet iets dat gebeurd is, schrijven is iets dat gebeurt: op het papier, in het schrijven. Het is werkelijkheid.
    Ik heb geen geheugen, fantasie nog minder.
    De meeste boeken: reportage (van gebeurtenissen, gedachte, fantasie etc.).
  • Niet de schrijver, de lezer moet fantasie hebben.
    De lezer is niet de toeschouwer van een toneelstuk, maar de acteur die alle rollen uitbeeldt. De lectuur is zijn hoogsteigen creatie. De schrijver levert tekst - maar een artistiek werkstuk wordt het pas door het talent van de lezer.
Dit artikel verscheen voor het eerst 8 jaar geleden.
8 maanden geleden zijn er nog een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Hierbij valt te denken aan het herstellen van hyperlinks, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden of taalfouten.