keyboard_arrow_up
The Lawn Tennis Championships
 woensdag 12 juni jl.     Sporten     5 min. leestijd
video_library
Wimbledon, of liever gezegd The Lawn Tennis Championships, is een jaarlijks terugkerend internationaal Grand Slam tennistoernooi in Wimbledon, een buitenwijk in het zuid-westen van Londen (SW19).

Wimbledon Online

Het grasseizoen

Het grasseizoen begint direct aansluitend aan Roland Garros, acht weken voor de eerste maandag in augustus. In de vierde en vijfde week bereikt het grasseizoen zijn hoogtepunt op het heilige gras van Wimbledon. Het grasseizoen duurt 6 weken.
 • Week 1

  Robin Haase op het Limema Open in 2019 (foto: CVR Magazine)
  Arantxa Rus op het Ricoh Open in 2017 (foto: CVR Magazine)
  Igor Sijsling op het Ricoh Open in 2016 (foto: CVR Magazine)
 • Week 2

 • Week 3

 • Week 4

  De winnaar bij de heren van vorig jaar opent traditioneel om 14.00 uur het toernooi op Centre Court en op court one begint tegelijkertijd de winnares bij de dames van vorig jaar.
  • Maandag: eerste ronde
  • Dinsdag: eerste ronde
  • Woensdag: tweede ronde
  • Donderdag: tweede ronde
  • Vrijdag: derde ronde
  • Zaterdag: derde ronde
  • Zondag: rustdag (Middle Sunday)
  Wedstrijdschema op het terrein van Wimbledon (foto: Wimbledon)
 • Week 5

  • Maandag: achtste finales (Manic Monday)
  • Dinsdag: kwart finales dames
  • Woensdag: kwart finales heren
  • Donderdag: halve finales dames
  • Vrijdag: halve finales heren
  • Zaterdag om 15.00 uur: finale dames
  • Zondag om 15.00 uur: finale heren
 • Week 6

Geschiedenis

In 1868 wordt de All England Croquet Club opgericht. Door de stijgende populariteit van tennis werden een aantal croquetbanen aangepast zodat men er tennis kon spelen. In 1877 organiseert men vervolgens op Wimbledon voor het eerst The Lawn Tennis Championships. Aan dit (amateur) toernooi mochten alleen Engelse heren deelnemen.
Uiteindelijk werd in de naam van de club in 1899 aangepast naar het huidige All England Lawn Tennis and Croquet Club. Hoewel er sinds 1904 geen croquetkampioenschappen meer georganiseerd worden, bleef Croquet onderdeel uitmaken van de naam en vanaf 2008 beschikt de club weer over een volwaardige croquetveld.

Aanvankelijk stond het tennistoernooi alleen open voor heren, maar in 1884 werden The Championships ook voor dames en voor herendubbels opengesteld.
Rond de eeuwwisseling had Wimbledon zich ontwikkeld tot een populair en volwaardig internationaal toernooi. In 1922 werd er aan de Church Road een nieuw tenniscomplex voor 14.000 toeschouwers gebouwd, wat de groei en populariteit van het toernooi geweldig heeft bevorderd.

Traditie

Mede vanwege het Britse karakter van Wimbledon kent het toernooi een paar tradities die men graag in ere houdt.
 • Wit

  Roger Federer in 2009 (foto: Justin Smith)
  Al sinds het begin geldt de regel dat alle spelers hoofdzakelijk of bijna geheel in het wit moeten zijn gekleed. Dit geldt nadrukkelijk ook voor alle accessoires. Met wit wordt ook echt wit bedoeld en niet "off-white" of cream.
  De reden waarom de regel aan het einde van de 19e eeuw werd ingevoerd heeft te maken met de inspanning die de spelers moeten leveren. Dit heeft namelijk het risico in zich dat men gaat transpireren en dat moet onzichtbaar blijven. In het begin was het traditie om in het wit te spelen op Wimbledon, maar vanaf 1949 werd het een regel en dat is het nog steeds.
 • Geen reclame

  Wimbledon 2016 (foto: Jamie Olney)
  Het tennistoernooi van Wimbledon is een zeer lucratieve business. De All England Lawn Tennis Club (AELTC) houdt ongeveer 50 miljoen euro per jaar over aan het toernooi. Een geweldige prestatie wanneer je realiseert dat men heel terughoudend is met het tonen van sponsoruitingen. Zo zie je nergens op het terrein erg opzichte logo's en merknamen. Dit doet men bewust om het toernooi een uitstraling te geven van "Tennis in a English garden".
 • Zondagsrust

  Regen in 2004 (foto: Edward Simpson)
  Op de eerste zondag tijdens het toernooi (Middle Sunday) wordt traditioneel niet gespeeld. Dit is een compromis naar de omwonenden. Toen men besloot de finale van de mannen in plaats van op zaterdag, op zondag te spelen, kwam er protest vanuit de buurt. Als compromis werd toen besloten om de eerste zondag niet meer te spelen en zo is Middle Sunday ontstaan. Wanneer het programma niet volgens plan kan worden afgewerkt, bijvoorbeeld door overvloedige regenval, dan wordt er bij hoge uitzondering alsnog besloten om op deze zondag te spelen.
 • Aardbeien

  Hoe de traditie is ontstaan, blijft een groot mysterie. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat aarbeien eind juni, begin juli van het land komen. Feit is dat tijdens het toernooi grote hoeveelheden aardbeien met (ongeslagen dikke) room worden verorberd. Volgens de website van Wimbledon wel 33.000 kg per jaar!
 • Geen tiebreak

  Vanaf 1970 werd het normaal om bij een stand van 6-6 in een set een tiebreak te spelen. Alleen op Wimbledon wordt er in een beslissende set nooit een tiebreak gespeeld en speelt men door tot er met twee games verschil gewonnen wordt. In 2010 resulteerde dit in een wedstrijd tussen John Isner en Nicolas Mahut die (over drie dagen verdeeld) 11 uur en 5 minuten duurde. Uiteindelijk won John Isner de beslissende set met 70–68.

Het toernooi

Het toernooi duurt normaal gesproken twee weken. Het spelschema voorziet in vier voorronden, de kwartfinales, halve finales en finale partijen. Wimbledon bestaat uit gescheiden toernooien voor mannen, vrouwen en dubbels (mannen, vrouwen en gemengd), die simultaan gehouden worden. Daarnaast wordt er een juniorentoernooi gespeeld.
Plattegrond (foto: NRC)
In 2012 werden, drie weken na de Championships, de tenniswedstrijden van het de Olympische Spelen op Wimbledon gespeeld.
Wimbledon tijdens de Olympische Spelen in 2012 (foto: Flickr)

Verbouwing

Om het terrein geschikt te houden voor het grootste tennistoernooi (op gras) ter wereld, zullen de accommodaties in de komende tijd grondig aangepast worden. Hiervoor heeft de organisatie een Masterplan uitgewerkt. Naar verwachting heeft Court No. 1 vanaf 2019 (net als Centre Court) een dak, komen er meer wedstrijdbanen en worden het terrein aangepast zodat de bezoekers er makkelijker over kunnen bewegen.

Dit artikel verscheen voor het eerst op 21 december 2011 en heeft een grote inhoudelijke update gehad op woensdag 12 juni jl..
Op vrijdag 14 juni jl. is dit artikel voor het laatst op kleine punten aangepast. Hierbij valt te denken aan het herstellen van hyperlinks, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden of taalfouten.