keyboard_arrow_up
De Efteling, pretpark met groeiambitie en zonder winstoogmerk
 13 januari 2016     Reizen     4 min. leestijd
video_library
De Efteling is het grootste en populairste themapark van de Benelux. Dat het park eigendom is van een stichting maakt het park extra bijzonder.
scvr

Stichting

De Efteling is in 1952 opgericht door Stichting Natuurpark de Efteling. Het Sprookjesbos bestond toen uit 10 attracties, met daarnaast een speeltuin, vijvers, een Theehuis, een souvenirhuisje, vier tennisbanen, een kinderbad en hectaren vol natuurschoon.

Sinds 1985 zijn de activiteiten van de Efteling ondergebracht in een besloten vennootschap (BV), met als enig aandeelhouder Stichting Natuurpark de Efteling. De Raad van Bestuur van de Efteling wordt gevormd door de voorzitter, die tevens verantwoordelijk is voor het directoraat Exploitatie, en drie leden die leiding geven aan de directoraten Financiële Zaken, Commerciële Zaken en Imagineering. De directie heeft de opdracht de Efteling verder te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat volgende generaties ook kunnen genieten in de Efteling.

Op de website van de Efteling staat te lezen dat Stichting Natuurpark de Efteling is voortgekomen uit de in 1937 opgerichte Stichting Sportpark, en is oprichter, enig aandeelhouder en vermogensverschaffer van de Efteling. Volgens de statuten heeft de stichting tot doel het verschaffen en in stand houden van voorzieningen op het gebied van recreatie en ontspanning en het bevorderen van het toerisme. Verder ondersteunt de stichting projecten op het gebied van natuur en milieu of van algemeen sociaal en maatschappelijk belang. De stichting "beoogt niet het maken van winst" en mag ook geen uitkeringen doen aan haar oprichters of wie dan ook die bij de stichting betrokken is.
Vanuit de Efteling BV wordt ongeveer 40% van de winst uitgekeerd aan de stichting en dit geld wordt door de stichting gebruikt voor het beheer van de gronden, goede doelen, maar ook voor de financiering van investeringen van de Efteling BV.

Ontwikkeling van het park

Oorspronkelijk bedoeld als een park voor kinderen, heeft de Efteling zich ontwikkeld tot hét dagje uit van Nederland voor jong en oud met haar culturele, romantische en nostalgische thema en haar variatie van vermakelijkheidritten en attracties op een unieke manier. In meer dan vijftig jaar heeft de Efteling van een algemeen natuurpark met speelplaats en een uniek Sprookjesbos een zo groot mogelijk themapark langs de lijnen van Disneyland gemaakt. In 1972 ontving de Efteling de Pomme d'Or als beste recreatiepark van Europa, in 1992 de IAAPA Applause Award voor het beste pretpark in de wereld en in 2005 de THEA Classic Award als ultieme bekroning voor alles dat de Efteling heeft gedaan op gebied van ontwerp en entertainment. Jaarlijks bezoeken meer dan 4 miljoen mensen het park en het streven is om in 2020 vijf miljoen bezoekers te trekken naar het park. Dat wil zeggen dat er gemiddeld een kleine 14.000 bezoekers per dag moeten komen.
Plattegrond Efteling en omgeving (foto: Efteling)
Om de groei van het aantal bezoekers mogelijk te maken wil men mensen meerdere dagen in de Efteling laten verblijven. Daarom worden het aantal bedden rondom de Efteling in komende jaren uitgebreid. Hiermee probeert men bezoekers uit Nederland, België maar ook Duitsland en zelf Groot Brittannië naar Kaatsheuvel te trekken. De eerste stap in de uitbreiding is de opening in 2017 van een nieuwe verblijfsaccommodatie met 1.000 bedden. Hiermee komen er samen met het Efteling Hotel (450) en Bosrijk (1.550) een totaal aantal van 3.000 bedden beschikbaar, zo stelt de Efteling in haar persbericht.
Sfeerimpressie van de nieuwe attractie Symbolica (foto: Efteling)
Naast een nieuw gastenverblijf wordt in de zomer van 2017 de nieuwe darkride ‘Symbolica: Paleis der Fantasie’ geopend. Symbolica wordt een overdekte attractie zoals bijvoorbeeld Droomvlucht, Fata Morgana en Carnaval Festival. De nieuwe attractie komt middenin het park naast pannenkoekenrestaurant Polles Keuken te staan. Wanneer de sfeerimpressie klopt dan zal de attractie een groot deel van het plein in beslag gaan nemen.
'Symbolica wordt de grootste en duurste (€ 35 miljoen) attractie ooit', zo vertelt Fons Jurgens, Voorzitter van de Raad van Bestuur van de Efteling op de website
In een paleis waar Pardoes de Tovernar gastheer is, worden bezoekers uitgenodigd hun eigen fantasie te herontdekken. Dit gebeurt middels een avontuur langs de magische, verborgen kamers van het Paleis der Fantasie. Bezoekers kiezen straks uit drie verschillende routes en stappen met maximaal zes personen in een voertuig genaamd Fantasievaarder. De verschillende routes met interactieve elementen zorgen voor een geheel eigen avontuur door het Paleis der Fantasie.
Stilte voor de storm op 1 augustus 2015 om half tien in de ochtend. Op deze dag ontving de Efteling naar verluid het record aantal van 45.000 bezoekers. (foto: scvr)
Video over de plannen van de Efteling richting 2030
Uitbreidingsgebieden Bestemmingsplan Wereld van de Efteling 2030

Eftelinks:

 • Eftelist

  Dit is de thuishaven van dé mailinglist over De Efteling. Op de website vind je een Portrettengalerij, speciale pagina's met bouwfoto's, tekeningen en informatie omtrent nieuwe attracties en horeca.
 • De vijf zintuigen

  Informatie over pretparken en de Efteling in het bijzonder
 • Looopings.com

  Looopings is de bekendste pretparksite van de Benelux, met opvallend nieuws over attractieparken en achtbanen in Europa.
 • Het Wonderdelijke WC Web

  Het WWCW is begonnen als een Efteling-website met informatie over de verschillende toiletgroepen uit het park. Inmiddels is de site uitgegroeid tot the-place-to-be voor informatie over alle toiletten, horecapunten én attracties.
 • Efteling.com

  De officiële website van de Efteling
 • EftelStats

  Sinds 2013 houdt EftelStats allerlei statistieken bij over de Efteling, zoals wachttijden, showtijden en reserveringen voor restaurants. Op basis van deze data kan je voor en tijdens je bezoek de drukte op verschillende plaatsen voorspellen. Daarnaast kan je via onze app en mobiele website eenvoudig de lijst met wachttijden en Raveleijn tickets raadplegen vanuit het park.
De Efteling op Google Maps

Dit artikel verscheen voor het eerst op 18 april 2012 en heeft een grote inhoudelijke update gehad op 13 januari 2016.
Op 12 september 2018 is dit artikel voor het laatst op kleine punten aangepast. Hierbij valt te denken aan het herstellen van hyperlinks, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden of taalfouten.