keyboard_arrow_up
De Rozario - Helmond
 17 juli 2017     Dineren     3 min. leestijd
Eigenzinnige kok overtreft zichzelf elke keer weer in een prachtig restaurant met een ongedwongen sfeer.

De chef

Jermain de Rozario is de eigenzinne chef-kok van zijn eigen restaurant. De laatste tijd speelde hij zich behoorlijk in de kijker. Dit komt niet in de laatste plaats door zijn deelname aan het televisieprogramma De Nieuwe Garde dat in het voorjaar van 2017 door de KRO/NCRV op NPO3 werd uitgezonden. Hierdoor is iedereen inmiddels wel bekend met de wonderlijke loopbaan van Jermain. Toch typeert dit verhaal wel zijn levenshouding. Iemand die graag op eigen benen staat en liever leert door dingen "gewoon" te doen en uit te proberen.

Zijn culinaire loopbaan begon hij in zijn woonplaats Helmond als gastheer van het inmiddels gesloten restaurant Raymaert. Daarna volgde restaurant 't Parlement, aan de Steenweg nummer 8 in Helmond. Voordat hij in 2013 bij 't Parlement terugkeerde als chef-kok, ging hij in de leer als chef de partie bij Soenil Bahadoer in sterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen.

Toen de gelegenheid zich voordeed in het pand van 't Parlement een eigen restaurant te beginnen, namen Jermain en zijn vriendin Virginia Rhoe dit met beide handen aan en in het voorjaar van 2016 opende Restaurant De Rozario haar deuren.

De belevenis

Zoals hijzelf zegt is hij nog steeds zoekende naar een eigen signatuur, maar als je bij De Rozario naar binnen stapt kun je al heel goed zien waar het naar toe gaat. Het restaurant oogt fris en modern. De moderne popmuziek die redelijk aanwezig is, helpt hierbij en de vlotte bediening loopt gewoon op All-Stars en is daardoor niet overdreven formeel, maar wel zeer correct. Dit geeft een zeer ongedwongen sfeer waar het goed toeven is.
Makreel met gepofte rijst (foto: scvr.nl)
Met de menukaart kun je grofweg drie richtingen uit. Of je gaat helemaal los en kiest voor het zeer uitgebreide JRE-menu met 7 gangen dat verwijst naar de organisatie van jeugdige Europese koks; of je kiest voor n van de drie DeRozario verrassingsmenu's; of je maakt je keuze uit een kleine aantal uitgekiende gerechten die a-la-carte besteld kunnen worden.
Rendang op servies in de serie Soshun Matte van Tokyo Design Studio (foto: DeRozario.nl)
Is de keuze eenmaal gemaakt dan gaat het feest beginnen. Zoals Jermain in onderstaand filmpje aangeeft is hij nog steeds zoekende naar een eigen signatuur. Dit resulteert in een steeds wisselende combinatie van gerechten die langzaamaan richting perfectie neigen. Dat is ook waarom Jermain aan zijn gasten steevast vraagt welk gerecht het minst is bevallen. Je ziet gewoon dat hij de antwoorden en suggesties van zijn klanten afweegt en gebruikt om verder te verbeteren. En dat dit lukt laten de recensies zien. In februari (2017) was Jol Broekaert van de NRC al behoorlijk enthousiast, maar nog niet helemaal overtuigd. Hij geeft het restaurant echter wel een zeven en een half. Marc van Dinther van de Volkskrant ziet de vooruitgang en geeft het eten in juni (2017) al een dikke 8,5.
Dat is zeer terecht, want hoe meer Jermain bij zijn (Indische) roots blijft, hoe beter hij wordt en gezien het niveau dat hij nu al bereikt, belooft dat nog heel veel. Een zeer waardevolle aanvulling op het al zeer rijke culinaire aanbod in Zuid-Oost Brabant.