keyboard_arrow_up
De feiten over Bond 25
 zaterdag 8 juni jl.     Kijken     1 min. leestijd
video_library
Dit artikel wordt iedere keer bijgewerkt zodra er nieuwe feiten aan het licht komen over 25e James Bond-film. De roddels laten we zoveel mogelijk voor wat ze zijn.
 • 6 juni 2019
  Opnames in Noorwegen gaan verder

  Langs de kust van Noorwegen, tussen Bergen en Trondheim ligt de Atlanterhavsveien oftewel Atlantische weg. Deze weg van 8,3 kilometer, vebindt verschillende eilanden met 8 bruggen aan het vasteland.
  Atlantic Road (foto: Dennis Bin)
  In verschillende Noorse media wordt gemeld dat er opnames gemaakt worden met behulp van een helikopter en dat de hoofdrol is weggelegd voor een Aston Martin V8 uit 1987.
  Opvallend hierbij is dat het kenteken van de Aston Martin gelijk is aan het kenteken van de auto waarmee Timothy Dalton reed in The Living Daylights.
  Aston Martin V8 in The Living Daylights (foto: Screenshot)
  Aston Martin V8 in Noorwegen (foto: reddit)
  Ook zijn er opnames gemaakt van twee Range Rovers met Russische kentekenplaten die achter een Toyota Land Cruiser aanzitten. Het is echter niet zeker dat de Aston Martin en de Range Rovers in dezelfde scene zullen belanden.
 • 4 juni 2019
  Ongeluk

  Het zit niet mee bij de opnames. Nadat Daniel Craig een blessure opliep is er nu tijdens de opnames in de Pinewood studio's bij een gecontroleerde explosie schade ontstaan aan de "007 Stage". Hierbij is een medewerker van de studio licht gewond geraakt, zo meldt EON Productions.
  De 007 Stage net na de explosie (foto: The Sun)
 • 22 mei 2019
  Blessure

  Daniel Craig heeft tijdens de opnames op Jamaica een blessure aan zijn enkel opgelopen. Daarvoor moet hij geopereerd worden zo maakte EON Productions bekend. Daarna zal Craig nog een paar weken moeten herstellen voordat hij zijn werk kan hervatten. Ondertussen worden de opnames op Jamaica afgerond en zijn de opnames bij de Pinewood Studios begonnen.
 • 25 april 2019
  De cast is bekend

  Tijdens een interview op het landgoed GoldenEye maakten regisseur Cary Fukunaga en producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli de cast van de nieuwe Bondfilm bekend.
  Ook werd bekend gemaakt dat er opnames gaan plaats vinden op Jamaica (huis waarin Bond zich heeft teruggetrokken), Noorwegen en Matera in Italië.

De Cast

 • James Bond

  Daniel Craig
 • M (Gareth Mallory)

  Ralph Fiennes
 • Miss Moneypenny

  Naomi Harris
 • Q

  Ben Whishaw
 • Bill Tanner

  Rory Kinnear
 • Felix Leiter

  Jeffrey Wright
 • Madeleine Swann

  Léa Seydoux
 • Paloma

  Lachana Lynch
 • Nomi

  Ana de Armas
 • ?

  David Dencik
 • ?

  Billy Magnussen
 • ?

  Dali Benssalah
 • 24 april 2019
  Perspresentatie op 25 april

 • 6 maart 2019
  De film heet geen Shatterhand

  India Grace heeft op Instagram haar ontmoeting met Barbara Broccoli gedeeld. Ze vroeg Barbara een handtekening te plaatsen op een blad met daarop Shatterhand als titel van de Bond 25, maar Barbara gaf heel duidelijk aan dat Shatterhand niet de titel van de nieuwe Bondfilm zal zijn.
  Handtekening Barbara Broccoli (foto: India Grace)
 • 27 februari 2019
  Ben Wishaw is erbij

  Een Italiaanse fan ontmoette Ben Wishaw bij het Victoria & Albert Museum in London en op zijn vraag hoe het stond met de opnames van Bond 25, zou Wishaw gezegd hebben dat de opnames snel gaan beginnen.
 • 26 februari 2019
  Opnames starten eind maart in Noorwegen

  De Noorse krant Nettavisen heeft de hand weten te leggen op een vergunningsaanvraag voor filmopnames in Langvann in Nordmarka, op de grens tussen Oslo en Nitteda. De vergunning is aangevraagd door Truenorth Norway AS namens B25 Limited.
  Hier kwamen eerder ook berichten vandaan van een huis dat voor filmopnames in aanbouw is. Volgens de vergunning vinden op opnames plaats van 25 tot 31 maart.
 • 15 februari 2019
  Bond 25 pas in april 2020 in de bioscoop

  (foto: 007.com)
  De voorbereidingen verlopen waarschijnlijk niet helemaal volgens plan, anders maak je als producers (Michael G. Wilson en Barbara Broccoli, deze keer zonder Daniel Craig) niet het volgende korte statement:
  "We zijn zeer verheugd om Bond 25 op 8 april 2020 uit te brengen."
  Dit statement is zeker curieus omdat men eerder een releasedatum van 14 februari 2020 heeft genoemd. Beetje apart dat je dan zeer verheugd bent om dit uitstel bekend te maken.
  Mogelijk heeft deze vertraging te maken met de opmerking die Linus Sandgren maakte tegen Steven Weintraub, waarin hij zei dat men pas in april gaat starten met filmen en niet in maart zoals eerder aangekondigd. Het is echter ook te prijzen dat Wilson en Broccoli de tijd nemen, haastige spoed is zelden goed.
 • 7 februari 2019
  United Artists is terug

  De distributie van Bond 25 zal in de VS plaats vinden via een joint venture van MGM en Annapurna Pictures. Deze joint venture krijgt de naam "United Artists presents" zo heeft Jonathan Glickman (Motion Picture Group president van MGM) bekend samen met Megan Ellison (CEO van Annapurna) gemaakt. Glickman geeft hierover aan:
  "Het merk United Artists past hier heel goed omdat onze joint venture opgericht is met dezelfde principes als waar de naam voor staat: om filmmakers te helpen om financieel en artistiek in controll te zijn."
  United Artists is een vertrouwde naam voor James Bond, want alle door EON gemaakte films tot Tomorrow Never Dies (1997) werden namelijk uitgebracht onder het United Artists label.
 • 2 februari 2019
  Bond 25 gaat naar Italië

  Sassi di Matera (foto: Basilicata Turistica)
  Volgens Italiaanse media heeft EON Productions bevestigd dat er opnames gaan plaats vinden in Sassi di Matera, beroemd om zijn prehistorische grotwoningen.
 • 25 januari 2019
  Bond 25 gaat naar Noorwegen

  Het Noorse Filminstituut heeft een subsidie verleend van NOK 47.025.000 (4,8 miljoen euro) voor de productie van "B25". Deze subsidie heeft tot doel om Noorwegen te promoten. De regeling biedt productiemaatschappijen een subsidie tot 25% van de kosten die in Noorwegen worden gemaakt. Bij voldoende rendement van de film moet de productiemaatschappij deze subsidie terugbetalen.
  Daarnaast is het heel waarschijnlijk dat Alexander Witt de regisseur van de tweede unit wordt.
 • 18 januari
  Linus Sandgren filmt digitaal

  In een interview met Screen Daily geeft Linus Sandgren aan dat hij zich momenteel (als eerste cameraman) voorbereidt op het filmen van de 25e Bondfilm en dat deze digitaal gefilmd zal worden. Dit zal de tweede keer zijn dat een Bondfilm digitaal wordt opgenomen. Dit was eerder ook het geval bij Skyfall. Bij Spectre werd alleen de openingsscène digitaal gefilmd.
 • 23 december 2018
  Naomie Harris blijft Moneypenny

  Naomie Harris in Skyfall (foto: schermopname)
  Na Ralph Fiennes heeft ook Naomie Harris via Instagram bekend gemaakt dat ze wederom de rol van Moneypenny op zich zal nemen. Of Ben Whishaw (Q) terug zal keren als Q is nog niet bevestigd, maar wel waarschijnlijk en dan is dan het MI6-kwartet weer compleet:
  Q, Moneypenny, Bond en M (foto: 007.com)
 • 15 december 2018
  Ralph Fiennes speelt weer de rol van M

  Ralph Fiennes als M in Spectre (foto: schermopname)
  Voor de derde keer zal Ralph Fiennes de rol van 'M' op zich nemen. Dit heeft Fiennes bekend gemaakt in een interview in het Spaanse Sevilla waar hij gelauwerd werd wegens zijn "European Achievement in World Cinema" van de European Film Academy.
 • 6 december 2018
  Léa Seydoux komt terug

  Baz Bamigboye schrijft in de Daily Mail dat hij gesproken heeft met regiseur Cary Fukunaga. Tijdens dit gesprek zou Fukunaga letterlijk gezegd hebben:
  "Léa zal terugkomen. Je hebt hier enkele van de beste acteurs ter wereld bij elkaar. Waarom zou ik de beste daarvan niet terug laten komen?"
  Léa Seydoux in Spectre (foto: Sony Pictures Releasing GmbH)
 • 4 oktober 2018
  Aston Martin weer van de partij

  Andy Palmer, CEO van Aston Martin, bevestigde aan CNN dat:
  "... Aston Martin zal deelnemen aan het volgende hoofdstuk van Bond."
  Daarmee worden eerdere signalen, dat Lotus de nieuwe auto van James Bond zou willen leveren, weer de kop ingedrukt.
 • 20 september 2018
  Première op 14 februari 2020

  Door de wisseling van regisseur start EON Productions niet op 3 december met de opnames in Pinewood, maar beginnen de opnames pas op 4 maart 2019. De nieuwe film gaat wereldwijd in première op 14 februari 2020. Dat is drie maanden later dan oorspronkelijk gepland.
 • 20 september 2018
  Cary Fukunaga is de nieuwe regisseur

  Op de website 007.com hebben Michael G. Wilson, Barbara Broccoli en Daniel Craig bekend gemaakt dat ze de 41-jarige Cary Fukunaga hebben aangetrokken als regisseur van Bond 25.
  Cary Fukunaga tijdens het Tokyo Filmfestival in 2015 (foto: Dick Thomas Johnson)
  Maniac Fukunaga is vooral bekend van zijn werk als regisseur van het de TV-serie True Detective, het oorlogsdrama Beasts of No Nation en de serie Maniac. Broccoli en Wilson zijn heel blij dat ze een nieuwe regisseur hebben gevonden:
  "We zijn verheugd om met Cary te werken. Zijn veelzijdigheid en vindingrijkheid maken hem tot een ​​uitstekende keuze."
 • 14 september 2018
  Purvis en Wade zijn weer terug

  Volgens de meestal goed ingevoerde Baz Bamigboye van de Daily Mail zijn Neal Purvis en Robert Wade gevraagd om het script van de film af te maken. Dit zou niet zo ingewikkeld hoeven zijn want, volgens een "Hollywood executive", was het script van Purvis en Wade al nagenoeg gereed toen Boyle en Hodge in beeld kwamen.
 • 28 augustus 2018
  Bond 25 krijgt 'Shatterhand' als werktitel

  Op de website Production Weekly wordt wekelijks bijgehouden welke films in productie zijn en komen. Bond Blog meldt dat dit weekblad nu voor het eerst de naam 'Shatterhand' als werktitel voor Bond 25 noemt. De komt uit Ian Flemings 'You Only Live Twice' waarin Blofeld het pseudoniem Dr. Guntram Shatterhand gebruikt als hoofd van een geheime organisatie die mensen 'begeleidt' bij het plegen van zelfmoord.
 • 23 augustus 2018
  'Vertrek Boyle veroorzaakt door dispuut over casting'

  The Telegraph wordt over het algemeen beschouwd als een kwaliteitskrant, vandaar dat we dit bericht overnemen. De krant zou van anonieme bron uit de filmindustrie vernomen dat het vertrek van Boyle te maken heeft met de discussie of de Poolse acteur Tomasz Kot de rol van schurk moet krijgen.
  Dezelfde bron vertelde ook dat hij had gehoord dat "ze het koude-oorlog-element wilde laten terug komen, maar dan aangepast aan de huidige tijd". Hierover zou tussen Boyle en de producenten geen verschil van mening hebben bestaan.
 • 21 augustus 2018
  Omega advertentie

  Foto nieuwe reclamecampagne van Omega (foto: Omega)
  Omega Seamaster Op de dag dat Danny Boyle zich terugtrekt als regisseur van Bond 25, presenteert Omega in Basel de nieuwe Omega Seamaster Diver 300 met Daniel Craig als boegbeeld. Hopelijk geeft de foto niet aan dat de James Bond franchise het water aan de lippen staat.
 • 21 augustus 2018
  Danny Boyle doet het toch niet

  "Wegens creatieve verschillen heeft Danny Boyle besloten Bond 25 niet te gaan regiseren", zo melden Michael G. Wilson, Barbara Broccoli en Daniel Craig op 007.com.
 • 27 juli 2018
  Casting

  Volgens de website Mi6-hq is er een 'Casting Call' uitgestuurd. Het gaat om rollen voor:
  • een mannelijke leidende rol (30 tot 60 jaar, Russisch, karakteristiek, sterk, innovatief, cosmopolitisch, slim, koud en wraakszuchtig),
  • een vrouwelijke leidende rol (30 tot 45 jaar, Russisch, heel opvallend. fysiek sterk, vechtcapaciteiten, intelligent, dapper, fel en charmant) en
  • een mannelijke ondersteunende rol (35 tot 55 jaar, Maori, fysiek sterk, vechtcapaciteiten, gezaghebbend, sluw, meedogenloos en loyaal).
 • 25 mei 2018
  Regie en scenario

  Eon Productions heeft op haar website 007.com bekend gemaakt dat Danny Boyle de regisseur zal zijn van de vijfentwintigste bondfilm. Boyle maakte eerder films zoals Trainspotting, Steve Jobs en 127 hours. Boyle zou de film alleen willen maken wanneer hij zijn idee voor de film verder zou mogen uitwerken met scenarioschrijver John Hogde. Dat blijkt nu uitgekomen. Daarmee zijn Neal Purvis en Robert Wade ondanks eerdere (officiële) berichten niet (meer) van de partij.
  De opnames beginnen op 3 december 2018 in de Pinewood Studios.
 • 25 mei 2018
  Distributie

  De distributie van Bond 25 zal in de VS plaats vinden via een joint venture van MGM en Annapurna Pictures. De internationale distributie is in handen van Universal Pictures. Bij Spectre in 2015 werd de distributie in Nederland ook al door Universal gedaan.
 • 16 oktober 2017
  Production design

  In een interview met ICG Magazine over zijn werk voor Blade Runner 2049 zegt production designer Dennis Gassner: "I’m about to do my fourth James Bond film". Eerder was hij ook al betrokken bij de totstandkoming van Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) en Spectre (2015).
 • 16 augustus 2017
  Hoofdrol

  Daniel Craig maakt in The Late Show with Stephen Colbert bekend dat hij nog één keer terug komt als James Bond, maar daarna geeft hij het stokje over.
 • 24 juli 2017
  Releasedatums

  De 25e James Bond-film verschijnt in het Verenigd Koninkrijk op 25 oktober 2019 en in de Verenigde Staten op 8 november 2019. Dit is bekend gemaakt op de officiële website 007.com. De productie blijft in handen van Michael G. Wilson en Barbara Broccoli.
007 Gun Logo and related James Bond Trademarks © 1962-2015 Danjaq, LLC and United Artists Corporation. 007 Gun Logo and related James Bond Trademarks are trademarks of Danjaq, LLC. All Rights Reserved.


Dit artikel verscheen voor het eerst op 22 augustus 2017 en heeft een grote inhoudelijke update gehad op zaterdag 8 juni jl..