keyboard_arrow_up
Macarons
 donderdag 2 januari 3 min. leestijd
De basis van de macaron is in de zevende eeuw gelegd in Italië. Maar pas in de jaren 30 van de vorige eeuw ontstond in Parijs het koekje met twee helften en crème ertussen. Met dit recept kun je deze macarons zelf maken.
Andrew Iverson/Flickr
Recept van koud macaronbeslag

Macaronbeslag met kookschuim

  • 6 grote eieren
  • 165 gram kristalsuiker
  • 165 gram amandelmeel
  • 165 gram poedersuiker
  • 80 ml water
  • Kleurstof
  • Botercreme
  • Jam
  1. Scheid het eiwit van het eigeel van 3 eieren.
  2. Zeef de poedersuiker boven een kom. Zeef boven dezelfde kom de amandelpoeder.
  3. Meng het geheel met een spatel
  4. Voeg kleurstof toe om het beslag op kleur te brengen.
  5. Scheid het eiwit van het eigeel van de overige 3 eieren.
  6. Klop de 3 eiwitten (in een tweede kom) even op met de mixer.
  7. Doe het water en de kristalsuiker in een steelpannetje en breng dit aan de kook
  8. Haal het pannetje van het vuur wanneer de suikerstroop minimaal 110ºC is geweest.
  9. Giet daarna de warme suikersiroop bij het geklopte eiwit terwijl je het klopt met een garde.
  10. Klop het kookschuim door tot de temperatuur is gedaald naar 45ºC. Het kookschuim is klaar wanneer het schuim niet van je garde afvalt en het een beetje gekruld aan de garde blijft hangen.
  11. Neem een derde van het kookschuim en roer dit door het amandelmengsel
  12. Meng nu het overige kookschuim en meng het geheel langzaam en voorzichtig tot een stroperige homogene massa (Macoroneren). Spatel tot het beslag glanst en nog in een mooi dik lint stroperig van je spatel afloopt.
  13. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Als je wilt kun je op de onderkant van het bakpapier rondjes (3 cm) tekenen zodat je het deeg straks gelijkmatig kunt verdelen.
  14. Vul een spuitzak met het beslag.
  15. Spuit kleine gelijkmatige bolletjes op de bakplaat.
  16. Verwarm de oven voor op 165ºC.
  17. Laat de bolletjes ongeveer 30 minuten rusten voordat ze gebakken worden. De bovenkant van het deeg mag niet meer plakken. Dit zorgt ervoor dat de macarons voetjes krijgen en voorkomt het scheuren van de oppervlakte tijdens het bakken.
  18. Bak de macarons in 18 minuten gaar.
  19. Haal de macarons uit de oven, haal het bakpapier direct van de bakplaat en laat de macarons helemaal afkoelen voordat ze van het bakpapier gehaald worden.
  20. Als vulling kan gekozen worden voor jam gemengd met bijvoorbeeld mascarpone of botercrème.

Koud macaronbeslag

  • 6 grote eieren
  • 165 gr kristalsuiker
  • 165 gr amandelmeel
  • 165 gr poedersuiker
  • kleurstof
  • Botercreme
  • Jam
  1. Zeef de poedersuiker boven een kom. Zeef boven dezelfde kom de amandelpoeder.
  2. Meng het geheel met een spatel.
  3. Scheid het eiwit van het eigeel van de eieren
  4. Klop de eiwitten met behulp van een mixer.
  5. Zodra het eiwit wit en luchtig begint te worden voeg je in 5 gelijke delen het suiker aan het eiwit toe, zodat het suiker volledig door het eiwit is opgenomen. Het eiwit is klaar wanneer het schuim niet van je garde afvalt en het een beetje gekruld aan de garde blijft hangen.
  6. Voeg kleurstof toe om het eiwit op kleur te brengen
  7. Voeg de poedersuiker en het amandelpoeder bij het eiwit.
  8. Meng nu het het geheel langzaam en voorzichtig tot een stroperige homogene massa (Macoroneren). Spatel tot het beslag glanst en nog in een mooi dik lint stroperig van je spatel afloopt.
  9. Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Als je wilt kun je op de onderkant van het bakpapier rondjes (4 cm) tekenen zodat je het deeg straks gelijkmatig kunt verdelen.
  10. Vul een spuitzak met het beslag.
  11. Spuit kleine gelijkmatige bolletjes op de bakplaat.
  12. Verwarm de oven voor op 135ºC.
  13. Laat de bolletjes ongeveer 30 minuten rusten voordat ze gebakken worden. De bovenkant van het deeg mag niet meer plakken. Dit zorgt ervoor dat de macarons voetjes krijgen en voorkomt het scheuren van de oppervlakte tijdens het bakken.
  14. Bak de macarons in 18 minuten gaar.
  15. Haal de macarons uit de oven, haal het bakpapier direct van de bakplaat en laat de macarons helemaal afkoelen voordat ze van het bakpapier gehaald worden.
  16. Als vulling kan gekozen worden voor jam gemengd met bijvoorbeeld mascarpone of botercrème.
Dit artikel verscheen voor het eerst 1 jaar geleden en heeft 7 maanden geleden een grote inhoudelijke update gehad.
7 maanden geleden zijn er nog een paar kleine aanpassingen doorgevoerd. Hierbij valt te denken aan het herstellen van hyperlinks, kromme zinnen, feitelijke onjuistheden of taalfouten.